Vlad Oprea, interdicţie de la DNA să intre în Primăria Sinaia
Daniel Dimache -
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 22.04.2016, față de inculpații
OPREA VLAD GHEORGHE, primar al orașului Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
RĂDULESCU BEATRICE EUGENIA, secretar al orașului Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
IONIȚĂ MARIA și BUNEA AURORA MIHAIELA, consilieri juridici în cadrul Departamentului juridic al unității administrativ-teritoriale Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2010, în contextul în care pe rolul Judecătoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia și 3 persoane, concesionari ai unor terenuri, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar, cu știință, și-a încălcat atribuțiile de serviciu prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condițiile în care se puteau înstrăina, în anumite situații, terenurile respective.
Concret, acesta, printr-o adresă, a comunicat instanței de judecată, care solicitase Consiliului Local să-și exprime poziția procesuală față de susținerile reclamanților din dosarul respectiv, că Primăria Orașului Sinaia își însușește rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, „atâta timp cât cei trei concesionari nu solicită Primăriei orașului Sinaia restituirea unor eventuale diferențe de bani”.
Cu aceeași ocazie, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe a mai precizat că „rămâne la latitudinea instanței oportunitatea vânzării”.
Comunicarea respectivă a fost semnată pe lângă edilul Oprea Vlad Gheorghe și de inculpata Rădulescu Beatrice Eugenia, în calitate de secretar al orașului Sinaia.
Ulterior, la data de 11 noiembrie 2010, în calitate de magistrat judecător, inculpata Popescu Ruxandra a pronunțat o soluție vădit contrară dispozițiilor legale, prin care a dat câștig de cauză reclamanților, în detrimentul primăriei Sinaia.
În același context, inculpații Ioniță Maria și Bunea Aurora Mihaiela, în calitate de consilieri juridici în cadrul Departamentului juridic al unității administrativ-teritoriale Sinaia, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu care-i obligau să asigure apărarea drepturilor și intereselor legitime ale unității în cadrul căreia își desfășura activitatea, deși cunoșteau faptul că hotărârea respectivă afecta interesele unității administrativ teritoriale Sinaia nu au atacat această hotărâre.
Urmarea a fost că orașul Sinaia și Consiliul Local Sinaia au fost obligate să încheie contracte de vânzare – cumpărare pentru trei terenuri în suprafață totală de peste 500 metri pătrați care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la prețuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 214.734,39 euro și un folos necuvenit în același cuantum pentru cei trei concesionari.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Oprea Vlad Gheorghe și Rădulescu Beatrice Eugenia trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați.
d) să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu exercite funcția de primar, respectiv de secretar al orașului Sinaia, jud. Prahova, de care s-au folosit la săvârșirea faptei reținută în prezenta cauză, și să nu se deplaseze în sediile unității administrativ-teritoriale Sinaia;
f) să nu se apropie de inculpații, de martorii menționați în ordonanță, precum și de angajații unității administrativ-teritoriale Sinaia și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
g) să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar precum și la martorii audiați în cauză precizați în prezenta ordonanță;
h) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Inculpaților Oprea Vlad Gheorghe și Rădulescu Beatrice Eugenia li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE