Vrei să-ţi faci o poză cu Caragiale? Mergi în centrul oraşului GALERIE FOTO

Redactia -

Vrei să-ţi faci o poză cu Caragiale? Mergi în centrul oraşului GALERIE FOTO

 

A fost amplasat în centrul oraşului, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, grupul statuar dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale. Acesta îl reprezintă pe Caragiale stând pe o bancă, privind către personajele principale din schiţa „Domnul Goe”. Ansamblul a fost amplasat pe locul unde, până anul trecut, a fost statuia Libertăţii care, după restaurare va fi amplasată în alt loc, cel mai probabil în sensul giratoriu de la Catedrală. Grupul statuar dedicat lui Caragiale este inaugurat cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg român. 

Pentru realizarea acestuia a avut loc o selectie de machete, castigatoare fiind lucrarea artistului plastic Ciobanu E. Radu din Satu Mare. Monumentul reprezinta o scena imaginara din viata lui I.L. Caragiale, scena care a premers capodoperei “Domnul Goe”. Compozitia ansamblului reprezinta idea originala, netransmisibila, unica a artistului si este formata din cinci personaje:
Personajul principal, I.L. Caragiale, imbracat in haine de epoca, sezand si privind meditative spre grupul de personaje alaturat. Sentimentul de intreg al compozitiei se creeaza prin dialogul dintre privirile scriitorului si ale Mamitei. Banca de epoca pe care sta personajul e modelata in acelasi registru impresionist ca restul lucrarii.Dimensiunea acestei piese este de aproximativ 150x120x200 cm, in greutate neta de pana la 350 kg. Grup format din personajele: Mamita, Mam’Mare si Goe, modelate impreuna. Personajele feminine sunt imbracate in haine de sarbatoare, de epoca, iar D-l Goe este imbracat in binecunoscutul costum de marinar. Cu totii stau in picioare, in asteptarea trenului. Mamita este personajul care leaga acest grup de personajul principal prin gestul de intoarcere a capului si a schimbului de priviri cu scriitorul. Mam’Mare face un gest protector si admirativ fata de copilul jucaus. Copilul e reprezentat ascunzandu-se printre rochiile damelor, mereu pus pe sotii. Dimensiunile grupului: aproximativ 220x170x120 cm, in greutate neta de aproximativ 350 kg. Personajul Tanti Mita sta in picioare pozitionata in partea dreapta, in fata grupului celor trei personaje, imbracata in haine de epoca, facand un gest admirativ la adresa copilului. Dimensiunea: aproximativ 200x60x60, in greutate neta de aproximativ 120 kg. Felinarul de epoca, modelat in aceeasi tehnica impresionista, este menit sa intregeasca compozitia, intregind aspectul unui peron de gara din perioada interbelica. Dimensiunea: aproximativ 310x40x40, in greutate neta de aproximativ 100 kg .
Ansamblul monumental va fi amplasat in fata Palatului Administrativ pe locatia Statuii Libertatii, care a fost reconditionata si va fi relocata, in cel mai scurt timp, in sensul giratoriu din fata Catedralei “Sfantul Ioan”.In cadrul actiunilor desfasurate cu prilejul Anului Caragiale, la Ploiesti va avea loc premiera spectacolului “O noapte furtunoasa” in regia lui Lucian Sabados, sambata, 7 aprilie 2012, cu avanpremiera vineri, 6 aprilie 2012. De asemenea, va fi organizat la Ploiesti, la inceputul lunii iunie, Festivalul de Film “I.L. Caragiale”, iar strada Teatrului va deveni zona pietonala unde vor fi amplasate alte statui reprezentand personajele lui Caragiale.

 

{AG}caragialestatui{/AG}