Vrei să știi de ce plătești mai mult la căldură față de vecinul de la 3? Utilitatea unui certificat energetic

Vlad Preda -

Vrei să știi de ce plătești mai mult la căldură față de vecinul de la 3? Utilitatea unui certificat energetic

Nu ne place să dăm bani. Natura umană, conform studiilor făcute de psihologi, economiști și sociologi, percepe datul banilor ca pe o mare, mare pierdere deși de cele mai multe ori primim ceva în schimb. Faptul că aveai mai mulți bani, iar acum ai mai puțini, te marchează în mod negativ și te face să simți frică și să ai o senzație de neliniște. Din această cauză, alegem să lăsăm lucrurile să-și urmeze cursul, în loc să devenim proactivi și să învestim în prevenirea unor viitoare sau actuale pierderi de apă, curent, căldură prin renovări și investiții de mare anvergură în casele noastre.

Nu ne place să analizăm lucrurile, suntem comozi sau ne e în general teamă să ne uităm mai atent în subsolurile blocurilor, la pereții exteriori ai caselor, la integritatea instalațiilor. Avem senzația irațională că toate se vor rezolva de la sine și că n-are rost să investighezi ceva dacă acel ceva încă funcționează, deși funcționează cu pierderi și la parametri reduși. Dacă merge, înseamnă că nu are nevoie de reparații.

Utilitatea unui certificat energetic

A deveni proactiv, a investi într-un trai mai bun, a nu mai neglija eficiența energetică a caselor noastre este însă o datorie, o obligație pe care o avem față de noi înșine și față de copiii noștri. A efectua un audit energetic, a scoate un certificat energetic pentru casa ta, pentru a te informa de situația în care te afli te poate scuti de multe cheluieli în viitor. O casă eficientă înseamnă o casă economică.

Impunerea prin lege a certificatelor de performanță energetică ne obligă să vedem ceea ce nu prea ne dorim să vedem: casele noastre sunt în general ineficiente energetic, avem pierderi mari de apă caldă și rece, avem instalații de încălzire vechi, izolații inexistente sau parțial distruse și ineficiente, ferestre prin care se pierde căldura iarna și răcoarea vara etc.

Cu toate acestea, certificatele energetice sunt obligatorii doar atunci când vrei să vinzi sau să închiriezi o casă sau un apartament sau la recepția unui imobil nou.

În rest, rămâne la latitudinea ta ca proprietar dacă vrei să investești in renovări, în audit energetic, în informații referitoare la metode moderne de eficientizare a consumului locuinței. Pentru clădirile vizitate frecvent de public obligativitatea afișării certificat energetic este obligatorie, iar nerespectarea acestei norme este amendată.

Necesitatea existenței certificatelor energetice și clasificarea clădirilor pe categorii de eficiență energetică de la A la G s-a impus ca urmare a hotărârii Uniunii Europene de a reduce consumul de resurse de energie neregenerabilă, poluantă și de a promova transformarea celui mai mare consumator de energie, locuințele și clădirile, în spații moderne, sustenabile din punct de vedere energetic, cu un consum redus și eficiente pe termen lung.

Un certificat energetic este un document informativ pe care sunt trecute consumul anual de energie raportat la suprafața utilă și încadrarea casei sau apartamentului în clase de eficiență energetică de la A la G.

Acest document se eliberează de către un auditor energetic atestat în urma unor măsurători (dimensiunea ferestrelor, amplasamentul clădirii, vechimea, grosimea pereților, înălțimea camerelor, suprafața utilă, integritatea izolațiilor) urmate de calcularea unor indici. Totul este precis, matematic, fără urmă de subiectivitate.

Lista completă a auditorilor atestați se găsește pe pagina web a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În concret, auditul energetic și certificatul energetic sund două proceduri distincte cu scopuri distincte și foarte clare.

Certificatul energetic la tranzacționarea imobilului este obligatoriu și este un document care informează viitorii proprietari sau chiriași asupra consumului energetic al casei sau apartamentului și asupra costurilor pe care le implică.

Auditul energetic este un studiu mai complex si poate fi emis doar de către auditorii atestați având gradul profesional I.

Eficientizarea și economisirea resurselor este o urgență la nivel global. Resursele de apă și carburanți se reduc rapid și este nevoie de implementarea de mijloace alternative, curate, sustenabile de încălzire, răcire, iluminat, pentru a face din casele noastre locuri perfecte de locuit pentru noi și copiii noștri.

Certificatul energetic nu este doar o măsură impusă prin lege, ci o metodă de conștientizare, de privire în față a realității în care ne aflăm.

Tu nu ești curios în ce clasă energetică se încadrează locuința ta și ce poți să faci pentru a reduce pierderile de energie și pentru a plăti mai puțin?

Fii curios! E spre binele tău să știi!