Vremuri grele pentru FC Petrolul Ploiești, din aproape toate punctele de vedere! Meciul contra Chindiei, unul foarte-foarte important. O victorie ar mai „îndulci” atmosfera sumbră!

Dragos Trestioreanu -

Vremuri grele pentru FC Petrolul Ploiești, din aproape toate punctele de vedere! Meciul contra Chindiei, unul foarte-foarte important. O victorie ar mai „îndulci” atmosfera sumbră!

 După săptămâna neașteptatului eșec de pe terenul „lanternei roșii” a ierarhiei la zi a SuperLigii, CS Mioveni, scor: 0-1, pentru ocupanta locului al VII-lea, FC Petrolul Ploiești, au urmat vremuri grele, din aproape toate punctele de vedere. Insuccesul a fost cu greu digerat de către suporterii „lupilor”. Pe o bine cunoscută rețea de socializare a abundat de comentarii critice, ca să fiu elegant, la adresa fotbaliștilor echipați în negru. Poate că, de altfel, nici până azi, cu mai bine de 12 ore înaintea partidei din etapa a XXIII-a, de acasă, contra Chindiei Târgoviște, fanii nu au uitat că echipa favorită a putut pierde în fața unei formații care avea, până la acea oră, numai o singură victorie mare și lată!

Din prima zi a săptămânii în curs, petroliștii de pe teren au revenit la antrenamente, a doua zi a fost destinată tot pregătirii, însă, în următoarea, miercuri 25 ianuarie 2023, a fost programat un meci amical cu o trupă de eșalon secund, Metaloglobus București. Una care este antrenată de un ploieștean fost „lup”, Eusebiu Tudor, cunoscut mai bine drept Sebi Tudor. Locul de desfășurare a fost unul poate la fel de neașteptat ca și rezultatul din județul Argeș, arena din comuna Ariceștii Rahtivani. „Era singura cu un teren acceptabil și apropiată de Ploiești” – mi-a explicat fostul coleg de breaslă Ionuț Pană, ofițerul de presă al Petrolului. Este trist, ca și vremurile actuale, de altfel, că echipa fanion a municipiului reședință de județ nu beneficiază nici în prezent, după atâta amar de timp, de o bază proprie, cu terenuri pentru antrenamente și jocuri-test. O bază de calitate și aptă de a găzdui un meci de genul celui cu divizionara secundă Metaloglobus. Au trecut ani peste ani și nimeni nu a investit într-o astfel de bază. Primăria sau Consiliul Județean nu au făcut-o, pentru că era vorba despre un club privat, iar din acest ultim mediu a fost cam greu să ia taurul de coarne cineva, câtă vreme investiția este una oneroasă și pe termen nu chiar scurt. Cert este că, la Ariceștii Rahtivani, comună care face parte și satul Nedelea, localitatea de domiciliu a antrenorului principal Nae Constantin, a fost numai 2-2 (1-1). Asta de parcă FC Petrolul ar fi uitat să câștige și în meciurile amicale!

Partidele-test de la Side și Belek, stațiunile din Turcia care au fost gazde excelente ale ploieștenilor, nu au fost transmise live din – se speculează – dorința de a nu se deconspira secretele abordării jocului de la Mioveni. În schimb, la Ariceștii Rahtivani, nemaiferindu-se, observ, de vecinii de la Chindia, Nae Constantin a aliniat în repriza secundă, într-o proporție foarte mare, un „11” ce-ar putea fi opus astăzi, de la ora 17.00, pe „Ilie Oană”, Chindiei. De ce o dată a fost într-un fel, iar apoi, în altul, numai tehnicianul știe cu adevărat. Tehnician care, bănuiesc că în consens cu mai noua conducere, a renunțat la trei jucători, până la deadline-ul acestui mercato de iarnă mai fiind puțin peste două săptămâni. Deci, timp destul să se eficientizeze și mai mult bugetul de salarii, dacă acela de vânzări este încă pe zero! S-a reușit, deci, rezilierea contractelor a doi fotbaliști ofensivi, Mirko Ivanovski și Harrison Manzala, cel din urmă fusese luat și în Antalya, dar nu bifase niciun meci-test, acolo. Dacă în privința lor nu a fost vorba despre vreo surpriză, cel dintâi fiind, în fapt, lăsat să plece de la echipă încă de pe la finalul toamnei trecute, iar al doilea îmbrăcase prea puțin echipamentul galben, în schimb renunțarea la Mihai Velisar chiar și ca împrumut, până la vară, a ridicat mari semne de întrebare. Unele, e drept, cvasi-anulate, să zicem, de către fundașul stânga actual al Concordiei Chiajna. Oficial, acesta ar fi cerut să meargă la o echipă la care să joace și i s-a permis pe loc. Prima rezervă a căpitanului Valentin Țicu, cel mai vechi component – ex-aequo cu al doilea căpitan, Alberto Olaru – al noului Petrolul lasă astfel fără back-up un post din echipă. Ciudat, ca să nu zic altfel! La acest moment, chiar nu-mi dau seama cine l-ar putea înlocui, în caz de forță majoră, pe internaționalul „U 21”, însă or ști antrenorul și oficialii clubului. Una peste alta, s-o fi scăpat de un salariu, este adevărat, dar s-a pierdut și o rezervă importantă, la urma-urmei. Cine știe, poate că așa s-o scăpa, una câte una, de câteva din datorii, ce-ar putea conduce măcar la obținerea de licență cu… penalizări, pentru următorul sezon! În altă ordine de idei, despre „underul” Marius Ciobanu-Vanghele, ex-Unirea Slobozia, prezent la pregătiri de la reunire și până în ultima zi de la Side, nu se mai știe nimic. Semn mai degrabă că tânărul fundaș-mijlocaș de bandă nu a putut capta interesul lui Nae Constantin.

Azi, așa cum scriam mai sus, pe terenul de la arena Ilie Oană – pe care a și plouat la greu – se făceau eforturi mari de a fi curățat de zăpadă. Dar nu ca altădată, când nu s-a uitat de către cine și cum, ci cu un autovehicul modern dotat cu plug (foto). Oricum, deoarece și pe vreme uscată gazonul nu arăta deloc grozav, nici în prezent nu cred că va fi o suprafață de joc benefică fotbalului. Teren înghețat, vreme rece, cod galben de ploi și ninsori – iată un tablou sumbru pentru un meci de „care pe care”, cu o formație care încă mai are de adunat punctele necesare ieșirii din „zona minată”. În astfel de condiții, se speră totuși ca suporterii fideli ai Petrolului să vină la stadion și să-și încurajeze favoriții, cum numai ei știu s-o facă, în vederea reeditării, nu neapărat ca scor, a succesului „din deplasare”, tot de aici, mai exact din toamna lui 2022. Chiar dacă iarna, cu vreme rea, a venit abia acum, pasiunea pentru echipă și fotbal ar trebui să primeze. Haideți să vedem! Vor lipsi, astăzi, din tabăra „lupilor”, accidentatul posibil până la finalul sezonului Marian Huja și Jair Tavares da Silva, cel care mai are de ispășit o ultimă etapă în deplasarea de la FC Botoșani. Dar revin, tot după suspendări, Vali Țicu și Florin Borța. De remarcat că, aflat și el pe lista indezirabililor, la un moment dat și adus mai târziu în cantonamentul din Turcia, bulgarul Georgi Pașov a fost titular miercuri, în trupa rezervelor. Însă, surpriză, nu ca fundaș lateral, ci ca… fundaș central! L-o fi pregătit Nae Constantin ca schimbare pentru Cosmin Achim sau Félix Mathaus ori o mai sta numai până la finele acestui mercato?

Meciul împotriva târgoviștenilor a fost încredințat unei brigăzi formate din centralul Viorel Nicușor Flueran (Craiova), un arbitru bine cunoscut de găzari mai ales din eșalonul secund, unde nu era chiar un… Rareș Vidican (!!!), plus asistenții George Florin Neacșu, din Câmpulung Muscel, și Romică Bîrdeș, de la Pitești. Rezervă este un central mai experimentat decât predestinatul ca nume Flueran, piteșteanul Cătălin Popa, dar și el unul cam controversat. În camera VAR, un ajutor care numai ajutor nu mai este de la o vreme, vor sta Bogdan Dumitrache (București), respectiv Gabriel Sabin Stroe (Moreni), ultimul fiind fiul regretatului Vasile Stroe, un fost echipier al Petrolului original. Stroe jr. a revenit acasă de la Pitești.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, Facebook și www.fcpetrolul.ro