Vremea urâtă poate anula diferența de un eșalon. „Lupii” – doar remiză cu Blejoiul, în ultimul amical

Dragos Trestioreanu -

Vremea urâtă poate anula diferența de un eșalon. „Lupii” – doar remiză cu Blejoiul, în ultimul amical

Pe scurt, FC Petrolul a trebuit, în mod obiectiv, să renunțe la deplasarea de la Aninoasa, pentru un ultim amical de dinaintea startului sezonului, iar asta din cauza ofertei neconvenabile de terenuri a gazdelor de la FC, iar CS Blejoi, la rugămintea găzarilor, a… anulat testul cu AS Strejnic, din Superliga B, de pe poziția deja plătită la Parcul Municipal Vest (un teren mai mic decât cel normal, cu 90/56 metri). Campioana de toamnă a Ligii A Prahova a acceptat astfel, joi, 22 februarie 2018, să joace, după două zile, cu liderul Seriei a III-a a Ligii a III-a, niciodată – nota bene! – conducerea blejoienilor nerefuzând vreo solicitare a clubului fanion al Ploieștiului și al județului! A rezultat un meci disputat aprig, de parcă ar fi fost oficial, Irinel Dumitru putând să închidă mai bine spațiile, din cauza… dimensiunilor terenului. Un ultim test cu două goluri validate, cu unul anulat eronat, cu sunele uspiciuni de penalti și, mai ales, un duel plin de combativitate, angajamentul combatantelor – pe o vreme infectă, cu ninsoare abundentă și viscol, îndeosebi în repriza secundă – fiind realmente la superlativ. Au fost și absențe, una, la Petrolul, Paul Antoche fiind menajat pentru o accidentare ușoară, și trei – la CS Blejoi, de la care au lipsit portarul Bogdan Rădulescu (învoit), fundașul central Darius Badea (accidentat) și mijlocașul ofensiv Cristian Vasile (răcit).

Golurile care au stabilit rezultatul final s-au consemnat încă din prima jumăate a meciului. În minutul 31, la o lovitură liberă directă de pe stânga, executată de căpitanul Dumitru, mijlocașul dreapta Cătălin Rupturenu a beneficiat de o respingere greșită, în față, a lui Raul Avram, a preluat mingea pe piept, a câștigat, apoi, duelul cu Sergiu Arnăutu și, din ricoșeul fericit, a lovit-o, din aer, expediind-o în colțul din dreapta al buturilor mascatului portar al ploieștenilor, repliat între timp. Un gol, frumos, dar și cu doza lui de noroc. După doar 240 de secunde, Cristian Andor l-a văzut pe junele fundaș stânga al adversarilor, Ștefan Ghinea, că „strângea” în centru, lăsând astfel banda dreapta a atacului adversarilor nesupravegheată, și l-a deschis acolo pe juniorul Saim Tudor, care a prins un șut în stil mare, din prima, cu exteriorul, sub transversală, la colțul scurt! O reușită tot frumoasă, dar și cu un bonus în plus pentru măiestria execuției râmniceanului. Și s-a terminat 1-1 (1-1)!

Totuși, Petrolul putea câștiga acest ultim amical, atunci când asistentul Gabriel Răduță l-a obligat pe centralul Andrei Moroiță să nu valideze golul – perfect valabil – al lui Cosmin Lambru, din al doilea mitan. A fost o centrare de pe dreapta, apărătorul buturilor Adrian Gheorghe a ieșit din poartă pentru a-l bloca pe Mihai Velisar, în spatele goal-keeper-ului, pe linia porții, rămânând Ruptureanu. Mijlocașul stânga al „galben-albaștrilor” nu a riscat să trimită balonul spre poartă, preferând – altruist – să i-l paseze celuilalt juniori, Lambru, iar acesta a plasat obiectul de joc în plasă. Derutat, probabil, asistentul de pe acea parte a ridicat fanionul, deși atacantul Petrolului nu se afla în spatele goal-keeper-ului advers, ci – așa cum o arată înregistrările amicalului – pe linie cu „Gioni” Gheorghe, atunci când i-a pasat Velisar! În „contrapartidă”, blejoienii au avut susapiciuni cu privire la locul exact al unui fault al lui Răzvan Catană  asupra mijlocașului Marius Anghel. A fost o infracțiune recunoscută de către centralul Moroiță, dar nu și în ceea ce privește, așa cum cereau campionii de toamnă ai Ligii A Prahova, locul acesteia. Fiul antrenorului emerit de box Ion Moroiță a văzut că faultul a fost făcut în afara suprafeței de pedeapsă și a dictat o lovitură liberă directă de la 17 metri, din lateral stânga, în sensul de atac al Blejoiului. Nu a pus mingea pe var, așa cum au apreciat adversarii ploieștenilor, susținând că faultul a fost în careul mare. Neexistând nicio înregistrare a fazei cu pricina, firesc că nu am ce comenta!

În acest ultim meci amical, programat cu șase zile înaintea startului returului, antrenorul principal Romulus Ciobanu, care va debuta și oficial vineri, pe banca Petrolului, la Domnești, în jocul cu Viitorul, a optat – probabil și din cauza vremii de afară – tot pe două formule diferite de echipă. Cum Antoche a lipsit din motive obiective, iar la juniorul Mario Bratu nu s-a apelat, doi dintre fotbaliștii „lupilor”, care au început partida amicală cu CS Blejoi, au trebuit să rămână în joc ce-a luingul întregii confruntări. Aceștia au fost fundașul central dreapta Jean Prunescu, ex-prim căpitan în tur, în absența prelungită a lui Claudiu Tudor, și mijlocașul stânga junior Miahi Velisar. Îmbucurător este că Tudor I, să-i zic așa, pentru a nu se confunda cu junele Saim Tudor, să-i spun Tudor II, rezistă tot mai multe minute pe teren, având câte 45 în această săptămână, cu Progresul Spartac București, miercuri, 21 februarie, respectiv CS Blejoi. Iar asta în condiții meteo aproape insuportabile. Situație în care sunt curios cum va arăta cvartetul de la mijlocul terenului, în retur. După ce, în pregătiri, părea bătut în cuie următorul: Saim Tudor, Chindriș, Andor, Velisar.

În atac, Romică Ciobanu l-a lăsat pe Nini Popescu pentru repriza a doua, ca să joace împreună cu tinerii Cosmin Lambru și Daniel Cîrjan, preferându-l la început pe Alexandru Ciocâlteu lângă Arnăutu și Georgian Păun, cel din urmă nemaiînscriind de data aceasta. Dar, poate, s-a păstrat pentru meciul de la… Domnești. Și în apărare, Ciobanu a început cu un trio mai puțin de așteptat, cu mai sus-amintitul Prunescu, Alexandru Ichim și Constantin Țicu, ultimii doi fiind schimbați la pauză de Gabriel Frîncu, respectiv juniorul Alberto Olaru. Și „mijlocul” l-a înlocuit cu totul tehnicianul găzarilor, semn că stă bine cu… back-up-urile.

De partea cealaltă, și Răzvan Vlad a continuat că diversele formule, însă ultima achiziție, ex-petrolistul Adrian Vintilă, la primul lui joc contra „galben-albaștrilor”, a fost integralist. După ce în tur a încercat retragerea lui Ruptureanu ca fundaș dreapta, în pregătirile de iarnă autorul deschiderii scorului a revenit pe postul pe care se poate simți cel mai bine, cel de mijlocaș de bandă. Altfel, odată cu venirea lui Vintilă, a putut fi retras în spatele avestuia Cristian Vasile, cel care poate acționa cu mult mai bine în acea poziție. Păcat că, bolnav fiind, Vasile nu a putut repeta combinațiile cu Vintilă, în fața unui lider din al treilea eșalon.

După numărul de ocazii, multe și de o parte, și de alta, s-a constatat că o vreme cu ger și ninsoare viscolită poate anula chiar și o diferență de-un eșalon, Petrolul conducând plutonul Seriei a III-a a Ligii a III-a, iar CS Blejoi – pe cel al Ligii a IV-a (Liga A Prahova). Astfel încât, Irinel Dumitru și coechipierii săi nu vor avea nicio scuză dacă vor rata promovarea. Iar asta și pentru ca județul nostru să nu-și piardă reprezentanta din al treeilea eșalon, odată cu mult dorita accedere în Liga 2 a ploieștenilor! O bilă albă pentru studentul de la UPG Ploiești, Ionuț Enciu, cel care, intrat în rerpriza secundă la CS Blejoi, era să înscrie spectaculos, în urma unui voleu în diagonală, de la marginea careului mare, balonul trecând de puțin pe lângă bara din stânga a porții Petrolului. Către finalul jocului, tot el a avut o incursiune periculoasă pe centru, fiind oprit numai prin fault la 17 metri, de Gabriel Frîncu, avertizat atunci de către arbitru. În concluzie, ambele grupări au loturi bogate numeric și foarte bune din punct de vedere valoric, pentru nivelul lor actual, normal fiind să nu aibă emoții întru bifarea, la vară, a unei performanțe așteptate – și anticipate – de către simpatizanții lor.

Altfel, din cauza puținelor grade din termometre, parcă și mai puține în… câmpul unde se află Parcul Municipal Vest, asistenta Diana Florea și portarul din repriza secundă al Petrolului, Mirel Bolboașă, au apelat la… fesuri, pentru a auporta cât de cât frigul! Și când te gândeși că se apropie vertiginos primăvara calendaristică!

FC PETROLUL: Avram (46 – Bolboașă) – Prunescu, Ichim (46 – Frîncu), Țicu (46 – A. Olaru) – Saim Tudor (46 – R. Catană), Chindriș (46 – Claudiu Tudor), Andor (46 – T. Nițescu), Velisar – Ciocâlteu (46 – Nini Popescu), S. Arnăutu (46 – Lambru),  G. Păun (46 – D. Cîrjan). Colectiv tehnic: Romulus Ciobanu (antrenor principal), Ciprian Pura (antrenor secund), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Marius Haită (preparator fizic).

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe – Cl. Stoica, V. Iordache, I. Filip, Ghinea – Ir. Dumitru, Bojoagă – Ruptureanu, Cr. Mihăiță, Pîrvu – Ad. Vintilă. Au mai jucat: Vl. Badea, Anton, M. Anghel, Enciu și Rudaru. Colectiv tehnic: Răzvan Vlad (antrenor principal), Emil Coșieru (antrenor secund).

Au arbitrat: Andrei Moroiță – Gabriel Răduță și Diana Bianca Florea (toți din Ploiești).

Pe parcursul meciului, doi dintre echipierii Blejoiului, Claudiu Stoica și Eugen Rudaru, au dat emoții asistenței, primul lovindu-se puternic în figură, el suferind în toamnă o intervenție chirurgicală din cauza unei fracturi de os sigomatic, iar al doilea la torace, ambii revenindu-și destul de greu după primirea îngrijirilor medicale, dar au putut totuși să continue jocul.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și Paul MÂINEA