WALES = BRIN! Galezii Bale & Co., singurii britanici care continuă la EURO și vor juca împotriva Portugaliei, în semifinale

Dragos Trestioreanu -

WALES = BRIN! Galezii Bale & Co., singurii britanici care continuă la EURO și vor juca împotriva Portugaliei, în semifinale

După ce a oferit aproape grosul voturilor favorabile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, la așa-numitul BREXIT, Țara Galilor – prin echipa națională de fotbal – se… agață de UE, calificându-se incredibil în semifinalele de la EURO! Gareth Bale și coechipierii săi au dat, pe arena din Lille, o lecție de devotament, curaj, voință și credință în victorie. Implicit, într-o calificare de senzație! Asta deși în fața galezilor s-a aflat o reprezentativă, cea a Belgiei, care încântase, până acum, prin jocul ei estetic. Mark Wilmots, despre care Mircea Rednic declara că… nu este antrenor de națională, a fost trădat pe „Stade Pierre-Mauroy” de defensivă, absențele lui Thomas Vermaelen (suspendat) și Jan Vertonghen (accidentat) neputând fi mai deloc compensate de către cei doi jucători cu coafură afro și coadă, Jason Denayer și Jordan Lukaku, adică fratele mai mic al atacantului titular al trupei belgiene, Romelu Lukaku. În schimb, de la mijloc în sus, Wilmots putea cu greu alege ceilalți titulari, având lotul împănat de vedete consacrate sau în devenire. De altfel, debutul sfertului cu Țara Galilor le-a fost absolut favorabil fotbaliștilor din Benelux, cei care – după o ratare uriașă: au fost patru șuturi spre bururile lui Wayne Hennessey, în aceeași fază! – au deschis scorul în minutul cu ghinion numai pentru galezi, 13. A fost, în fapt, un… eurogol, reușit de Radja Nainggolan (foto; www.gsp.ro), ca urmare unui șut senzațional de la 35 metri, în fața căruia Aaron Ramsey s-a întors cu spatele, iar goal-keeper-ul coechipier al său abia a atins mingea, cu varful degetelor, în drumul ei sus, în plasă, aproape de bara dreaptă. Numai că din acel moment, cel al admirației față de „bijuteria” mijlocașului Romei, jucătorii care au rămas în afara Uniunii Europene grație votului masiv al… suporterilor lor, au „votat” pentru EURO, pornind o luptă dârză pentru răsturnarea rezultatului înscris pe tabelă!

Țara Galilor a dominat copios o națională a Belgiei mulțumită parcă cu acel avantaj, totuși fragil, a avut un raport clar la posesie, neașteptat pentru o selecționată venit în Franța cu titulatura de outsider. Iar „tunarul” Ramsey a început să-și răscumpere frica de la „torpila” lui Nainggolan! Întâi, i-a pasat perfect lui Neil Taylor, în mijlocul careului mare, dar mijlocașul de bandă stângă l-a făcut… mare pe Thibaut Courtois, cel care s-a opus, printr-un reflex superb, egalării. Numai pentru câteva momente însă, fiindcă același jucător al lui Arsenal a executat înalt un corner, de pe dreapta, la care Ashley Williams i-a păcălit pe nedecișii omologi belgieni, Courtois a rămas fixat pe linie, Kevin de Bruyne a culisat tot pe acolo, astfel încât „capul” căpitanului galezilor s-a dus direct la colț. Era minutul 31 și fanii Walesului au început să cânte, așa cum numai ei știu s-o facă. S-a stabilit atunci scorul de la pauză: 1-1!

La reluare, și cu sosia lui Carlos Valderrama pe gazon, Marouane Fellaini, băieții lui Mark Wilmots au pornit „pe pistol”, însă reluarea cu capul a lui Romelu Lukaku s-a dus pe lângă buturi, iar șutul în cross al lui Eden Hazarad – la fel. „Focul” s-a stins repede, ca și în prima repriză, de altfel, iar Bale și compania s-a repus, gospodărește, pe treabă. Aaron Ramsey mai avea datorii de achitat, așa că i-a pasat în zona punctului cu var lui Hal Robson-Kanu, aflat cu spatele la poartă, dar protejând perfect mingea în fața lui Thomas Meunier, l-a ironizat (și) pe Fellaini, s-a întors, a rămas singur și l-a executat, calm, cu latul, pe goal-keper-ul lui Chelsea. Și-așa, belgienii au văzut că… gluma se îngroașă din acel minut 55. Însă, cu toate celelalte schimbări ale lui Wilmots, reduta unuia dintre cei mai buni și mai charismatici selecționeri de la EURO, Chris Coleman, a rezistat, apărându-și metru cu metru careul și poarta! Și astfel, dându-și viața pe teren, cum sună folclorul fotbalistic, galezii le-au închis toare drumurile spre gol adversarilor. Ba mai mult, cu 240 de secunde înaintea încheierii timpului regulamentar de joc, Chris Gunter i-a centrat perfect lui Sam Vokes, abia intrat în joc, lovitura de cap a acestui, în diagonală, dintre Jason Denayer și Toby Alderweireld, punând capăt, practic, meciului. La 3-1, în acel moment, era imposibil, așa cum decurgea și duelul, ca Belgia să mai împingă disputa în prelungiri. Și nici nu a mai putut s-o facă! Astfel, Țara Galilor o va întâlni pe Portugalia într-o semifinală pe care nu cred că ar fi ghicit-o nici cel mai riscant parior de pe pământ!

De ce s-a calificat outsiderul în penultimul act de la EURO, acolo de unde au ieșit Irlanda de Nord și Anglia? Pentru că a avut două vedete ce s-au pus total în slujba reprezentativei lor. Bale nu a mai înscris, așa cum o făcuse de trei ori în grupă, punctând în fiecare meci, nu și-a mai forțat, ca în optimi, un oponent să marcheze în propria poartă, dar a fost un om de echipă senzațional, ale cărui raiduri, purtate parcă la viteza lui… Usain Bolt, au dat fiori, des, apărării blegienilor. La rândul lui, Ramsey s-a dovedit cel mai bun „locotenent” al starului lui Real Madrid, cele două aasist-uri ale sale, foarte importante, ștergând din memorie indecizia lui de la golul Belgiei. De înțeles frustrarea după ce a văzut cartonașul galben de la slovenul Damir Skomina, avertisment care l-a trimis în tribună la cel mai important meci din istoria selecționatei Țării Galilor! Definitoriu pentru această mare surpriză a fost că golurile care au răsturnat tabela, respectiv au lămurit soarta confruntării au fost ale unor fotbaliști din Championship (liga a doua a Angliei): Robson-Kanu, de la Reading, și Vokes, de la Burnley! Ce-ar mai fi de adăugat? Poate doar că atunci când vrei, sigur și poți! Indiferent cine ești!