Xbox X Series și Play Station 5 – Asemănări și diferențe

Daniel Dimache -

Xbox X Series și Play Station 5 – Asemănări și diferențe

Consolele de jocuri au devenit o metodă foarte populară de relaxare, iar producătorii se întrec în modele din ce în ce mai noi și mai avansate. Vă prezentăm mai jos câteva asemănări, dar și diferențe dintre două modele îndelung așteptate și apreciate: Xbox X Series și Play Station 5. 

Consolele de jocuri sunt foarte la modă și vin la pachet cu o grămadă de opțiuni destul de avansate, dacă ne gândim la primele modele. Cele două mari companii din gaming – Sony și Microsoft – se “bat” în lansări de produse futuristice, care să satisfacă nevoile celui mai pretențios gamer. Chiar dacă nu ești avid al jocurilor pe console, trebuie să fi văzut lupta care se dă între cele mai recent lansate modele: Xbox Series X și PS5. Xbox Series X a fost prezentat publicului la începutul lui noiembrie, la prețul de $499. Există și varianta puțin mai ieftină, Xbox Series S, la prețul de $299. La noi, în România, aceleași console costă între 2.500 și 3.500 de lei seria X sau 1.500 și 2.200 de lei seria S. 

Play Station 5 a fost lansat tot la începutul lui noiembrie, două zile mai târziu decât Xbox-ul, la prețul de $499. Există și o variantă digitală la prețul de $399. În România, consola PS5 se poate cumpăra contra sumei de 4.400 de lei și poate ajunge și la 6.000 de lei. Pentru comparație, vom vorbi despre Xbox series X și PS5, variantele mai scumpe. 

Din punct de vedere tehnic, procesorul de la Xbox este ceva mai puternic decât cel de la PS5, deși nu impacteaza cu absolut nimic experiența de gaming. Din punct de vedere al memoriei, tot Xbox-ul iese în față. Are o putere de stocare de 1 TB, în timp ce PS5 are 825 GB. Pentru orice pasionat de jocuri, mărimea memoriei contează. Însă acum nu este neapărat un dezavantaj, din moment ce ambele console au opțiunea de a stoca pe cloud: Xbox-ul pe Project xCloud și PS5 pe PlayStation Now. Așa că în viitor acest aspect nu va conta prea mult. 

Ambele console sunt compatibile pentru televizoare 4K, chiar și pentru 8K, deși sunt doar câteva modele de televizoare de acest gen pe piață (8K) și sunt destul de scumpe. Nici multe jocuri nu sunt adaptate pentru 8K. Grafica este mult îmbunătățită de la precedentele modele în cazul amândurora. 

Deși sunt un subiect foarte discutat în ultima vreme, consolele sunt foarte practice pentru cei care se și joacă. Însă dacă nu eșți un gamer convins, poate fi un hobby destul de costisitor. Pe lângă consolele care te costă ceva, va trebui să achiziotionezi și jocurile. Majoritatea trebuie să fie cumpărate. Dacă nu doreșți să faci o astfel de investiție, te poți rezuma doar la calculatorul, laptopul, tableta sau telefonul tău. Există nenumărate platforme unde poți juca jocuri gratuit. De exemplu, poți juca poker sau alte jocuri de cazino online. Poți de asemenea să joci diverse jocuri de tip Trivia sau alte variante de jocuri populare care sunt gratuite, cum ar fi Star Wars, World of Tanks sau Pinball.

Atât Sony, cât și Microsoft au avut vânzări record după lansări. Ba chiar în unele magazine nu se mai găsesc și au devenit două dintre cele mai dorite gadget-uri din lume, la ora actuală. PS5 a avut ceva mai mult succes. Este greu de spus care este mai bună, până la urmă este vorba de preferință și de ce alte modele ați avut înainte. Însă ambele vin cu o tehnologie avansată și grafică de excepție, așa că investiția ar merita orice ați alege. Dacă ai deținut un model anterior, noile console sunt compatibile și cu jocurile de pe consolele precendente.

Oricare ți-ar fi preferința, alege metoda de relaxare potrivită ție. Am enumerat mai sus câteva diferențe și asemănări între noile consolde jocuri, însă dacă te decizi să cumperi fie Xbox Series X, fie PS5, profită de toate opțiunile pe care ți le oferă. Folosește-o în scop distractiv și ai grijă să nu îți ocupe prea mult timp.