Zi… horror la Buşteni

Redactia -

Zi… horror la Buşteni
Sâmbătă, 01 noiembrie 2014, Centrul Cultural Aurel Stroe din Buşteni a fost invadat de mai mici şi mai măricei monştri, strigoi, vampiri, vrăjitori şi vrăjitoare pentru a se bucura de sărbătoarea de Halloween devenită, prin adopţie, tradiţională.
Halloween, sărbătoare a spiritelor rele, este de origine celtică şi se celebrează în noaptea de 31 octombrie, înaintea sărbătorii catolice şi protestante a tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor lumânări, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor sau ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. De altfel, Halloween este o abreviere pentruAll Hallows’ Even. Sărbătoarea s-a răsptândit  în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Astăzi, ea a fost preluată şi naturalizată în mai multe ţări şi, după cum se vede, şi în România.
Serbarea de la Buşteni a fost organizată de Asociaţia „Şcoala Altfel”,  Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni şi Clubul Rotary. Copiii, costumaţi şi pictaţi, care de care mai grotesc, au cântat, au dansat şi au participat la diferitele concursuri organizate cu această ocazie (karaoke, mumia, abilităţi practice, parada costumelor) fiind recompensaţi cu premii substanţiale oferite de Primăria oraşului Buşteni. Concursurile au fost jurizate de un juriu al cărui preşedinte de onoare a fost primarul oraşului, domnul Emanoil SAVIN, sub patronajul căruia s-a şi desfăşurat serbarea.
Săptămâna aceasta, în zilele de 3,4 şi 5 noiembrie 2014, se vor desfăşura, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, lucrările Colocviului Naţional „Coregrafia dansului traditional astazi”.
Aflat la prima ediţie, colocviul îşi propune să realizeze schimburi de experienţă între maeştri coregrafi din diferite zone etnologice din ţară, prin prezentări şi exemplificări. De asemenea, prin dezbaterile care vor avea loc, participanţii vor analiza situaţia activităţii coregrafice la nivelul instituţiilor de cultură evidenţiind problemele cu care se confruntă şi propunând soluţii pentru promovarea dansurilor tradiţionale româneşti în ţară şi străinătate.
 
CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI