Zi neagră pentru Prahova – 544 cazuri Covid (7 noiembrie)

Daniel Dimache -

Zi neagră pentru Prahova – 544 cazuri Covid (7 noiembrie)

De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 11516 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul acestora, 356 de pacienți au decedat, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese înregistrate au fost în rândul unei persoane de sex masculin (67 ani) și a unei persoane de sex feminin (69 ani), cu comorbidități.

 

Cele 544 de persoane nou raportate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

 

Grupa de vârstă (ani)

Număr persoane

0 – 18

24

19 – 29

52

30 – 39

104

40 – 49

140

50 – 59

107

60 – 69

63

70 – 79

35

80 – 89

16

Peste 90

3

Total

544

 

* Precizare DSP Prahova

 

În aplicația de colectare a datelor Corona-Forms, gestionată de Ministerul Sănătății și STS, au fost introduse de către utilizatorii din DSP Prahova cazurile pozitive din județ, în baza rezultatelor transmise, conform legislației, de  către laboratoarele care au lucrat probe PCR de la persoanele testate. Aplicația a fost îmbunătățită și, din 1 noiembrie, potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obţinute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel judeţean.

Aplicația este în procedură de actualizare și, în momentul actual, se introduc rezultate de catre laboratoare, concomitent cu introducerea rezultatelor de către DSP. Direcția trebuie să aloce județului Prahova datele introduse de laboratoarele care au raportat cazurile în platforma. Conform informațiilor Grupului de Comunicare Strategică, toate cazurile nealocate vor fi repartizate în zilele următoare pe județe.

Astfel, numărul mare de cazuri raportate în ultimile zile este generat de însumarea rezultatelor introduse în platformă de laboratoare și alocate județului Prahova, începând cu data funcționării noii aplicații.

 

DSP Prahova a raportat un nou focar, identificat la Centrul de Primire în Regim de Urgență „Cireșarii“ din Ploiești, unde zece persoane au fost confirmate cu noul coronavirus. Este vorba despre trei cazuri din rândul personalului și șapte beneficiari (copii cu vârsta cuprinsă între 1 an și 5 luni si 17 ani). Șase copii sunt în izolare la Centrul cu rol de triaj ,,Sf.Maria” Vălenii de Munte, iar unul a fost internat într-un spital suport-COVID.

 

Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 428, dintre care 384 de paturi sunt ocupate. La ATI, nu a fost raportat niciun loc liber pentru pacienții cu SARS-CoV-2.  

(*Situația este în dinamică, iar aceste informații pot suferi modificări de la o oră la alta)

 

          De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 2820 de decizii de izolare și 13857 de decizii de carantină.

 

Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 36949 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere de către persoanele fizice și juridice), conform centralizării DSP Prahova.

          Incidența cumulată a cazurilor active (din ultimele 14 zile) din județ, raportată la 1000 de locuitori este de 2,60.

 

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne au continuat acțiunile privind ordinea și siguranța publică și alte misiuni impuse de contextul actual.

 

Au fost efectuate verificări la 1706 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 3140 de persoane, 487 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului și 169 societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 163 sancțiuni (78 – nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților LG 55/2020, 61 – în cadrul acțiunilor punctuale, 24 – nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei), în valoare totală de 8000 lei.

 

Documentele oficiale emise la nivel național în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiunea „Hotărâri și legislație”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații la TELVERDE – 0800.800.358.

 

Instituția Prefectului – Județul Prahova

07 noiembrie 2020