Zile de foc pentru ISU Prahova. Sute de intervenţii în minivacanţa de 1 Iunie şi Rusalii

Redactia -

Zile de foc pentru ISU Prahova. Sute de intervenţii în minivacanţa de 1 Iunie şi Rusalii

În minivacanţa prilejuită de Ziua Internaţională a Copilului şi de Rusalii, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării şi salvării persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat, au acţionat în 210 evenimente, dintre care 65 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 145 urgenţe medicale.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 8 incendii, precum şi în alte 17 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au presupus deblocarea uşilor de acces în locuinţe, pentru a facilita intervenţia echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, degajarea unor copaci căzuţi pe carosabil, salavarea unui animal, transportarea unor persoane nedeplasabile la unităţi spitaliceşti.

În contextul manifestării fenomenelor meteo de la nivelul Judeţului Prahova, salvatorii au fost solicitaţi să intervină în 6 cazuri.

De asemenea, în perioada menţionată, 141 de persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă.

Totodată, echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 13 accidente rutiere, în urma cărora 4 persoane au fost transportate la spital pentru investigaţii suplimentare.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

La nivelul judeţului Prahova au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, referitoare la prezenţa animalelor sălbatice în localităţile Sinaia, Buşteni, Băneşti, Breaza şi Măneciu.

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit cu motopompe şi alte mijloace pentru evacuarea apei din 5 locaţii, toate aflate în oraşul Sinaia, fiind inundate 3 beciuri şi 2 subsoluri ale unor locuinţe.

Totodată, pompierii au acţionat cu drujbe pentru degajarea a 4 copaci căzuţi pe partea carosabilă în localităţile Sinaia şi Vărbilău.

În săptămâna precedentă, inspectorii de prevenire au derulat 7 controale, preponderent la unităţi de cult şi operatori economici. Nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcţionării, însă au fost aplicate 12 avertismente. Pe timpul verificărilor, au fost depistate 12 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 2 au fost înlăturate în timpul desfăşurării acestor acţiuni.

Intervenţii relevante:

Intervenţie contra cronometru pentru salvarea unei persoane surprinse de viitură

Pompierii salvatori prahoveni au intervenit vineri, 02.06.2023, în jurul orei 14:00, pentru salvarea unei persoane (bărbat, 85 ani) care a fost surprinsă de o viitură în timp ce se aventurase să traverseze râul Prahova (în oraşul Comarnic), pe un podeţ care nu prezenta siguranţă. Salvatorii au intervenit în cel mai scurt timp şi au reuşit să aducă la mal persoana în cauză. Dacă, iniţial, au solicitat intervenţia cu o barcă, pompierii ajunşi la faţa locului au reuşit să câştige timp preţios şi să ajungă la victimă prin construirea unui sistem de prindere cu cordiţe şi să o aducă la mal în siguranţă. Bărbatul a fost asistat medical de către echipajul SMURD şi nu s-a impus transportarea acestuia la o unitate spitalicească.

Eveniment nefericit chiar după o zi de mare sărbătoare

Pompierii militari prahoveni au fost solicitaţi să intervină în această dimineaţă, în jurul orei 03:30, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la Mănăstirea Turnu, în localitatea Târgşoru Vechi.

Progresiv, pentru gestionarea operativă a evenimentului, au fost alocate 7 autospeciale de stingere, 2 autocisterne, 2 autoscări, o autospecială de descarcerare, un echipaj SMURD, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autospecială de grupă operativă. În total, au acţionat 3 ofiţeri şi 45 de subofiţeri. Flăcările au cuprins acoperişul şi etajul 1 ale casei parohiale, fiind afectate, ulterior, şi chiliile din apropiere. Incendiul a fost localizat la ora 04:38. Suprafaţa totală cuprinsă de flăcări a fost cuprinsă între 600-800 mp. La ora 07:25, după o luptă asiduă cu flăcările, salvatorii au reuşit să lichideze incendiul. Din fericire, acest eveniment nu a fost soldat cu victime.