Un gol caraghios marcat în ultimul minut regulamentar de joc, la FCU 1948 Craiova FC, a „alunecat-o” pe Petrolul, ca pe tobogan, pe locul 10! Și nu s-a terminat încă etapa, poziția actuală putând fi amenințată de Oțelul, în meciul contra Botoșanilor!
Dragos Trestioreanu -
Înainte de toate, haideți să facem puțină matematică sau, mă rog, statistică referitor la FC Petrolul Ploiești. După Primvs Derby, de vinerea trecută, băieții lui Florin Pârvu erau pe locul 8, însă – odată cu terminarea etapei cu numărul 20, implicit a partidei dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și CFR Cluj, scor: 2-1 (0-1) – Țicu & Co. au încheiat-o pe a noua poziție. A început runda 21, cu primul joc al acesteia, FCU 1948 Craiova FC versus FC Petrolul. La finalul căruia, Petrolul a mai picat un loc, ajungând, după 0-2 (0-0), pe a X-a poziție și putând fi egalată la puncte, nu și depășită, având un golaveraj superior, de FC Voluntari, trupa de pe 12. Noroc că CSM Poli Iași s-a prezentat ca… FC Hermannstadt la București, contra FCSB, și chiar dacă a marcat un gol, față de ardeleni niciunul, tot a pierdut, pe teren propriu: 1-3 (1-2). Astfel, moldovenii au rămas în urma prahovenilor tot cu patru puncte. Mai rămâne, de-acum, de văzut ce va face și UTA Arad, pe teren neutru, la „Cluj Arena”, în compania CSU Craiova, și jucătorii lui Mircea Rednic fiind la patru lungimi în urma „galben-albaștrilor”. Dar, mai ales, este de urmărit ce se va întâmpla vineri, la Galați, acolo unde Oțelului îi va trebui și numai un singur punct pentru a sări peste găzari, la sfârșitul confruntării cu „lanterna roșie” cea fără de vreo victorie încă, FC Botoșani. Cum, ulterior finelui sezonului regular, punctele se vor înjumătăți, este ușor de dedus ce luptă strașnică se va duce în play-out, ca să nu spun în subsolul ierarhiei, spre care a tot picat FC Petrolul, care are în prezent patru eșecuri, FCSB rămânând singura cu trei.
În partida pe cea de-a treia arenă ca mărime actuală din România, care nu se poate numi „Ion Oblemenco”, numai din interese comerciale, la meciurile echipei lui Adrian Mititelu, FCU 1948 Craiova FC, ceea ce am reținut, vreme de 77 de minute, a fost sarabanda de ocazii, de ambele părți, ratate cu o nonșalanță incredibilă. Mai multe și mai clare, deși posesia a fost apanajul adversarei, le-au avut, fără discuții, ploieștenii – cu Musi (foto la titlu și în text) „în frunte”, un tânăr fotbalist împrumutat de la FCSB care deja pare a aborda partidele cam „la mișto”. Asta și după ce i s-a căutat atât de mult în coarne. Și în prima repriză, și în a doua, aceasta a fost realitatea, asezonată însă, din al doilea mitan, și cu impresia că „lupii”, cu o viteză în minus atunci, intraseră deja în mult așteptata și dorita scurtă vacanță de iarnă. Nu la fel s-a întâmplat cu Achim și coechipierii lui, căpitanul lui FCU deschizând scorul, în minutul 78, în urma unui șut senzațional, balonul „mușcând” transversala înainte de a intra în plasă. Înaltul Zima, cu intervenții bune până atunci, nu a mai avut ce face. Cum avea ce face însă la faza din ultimul minut regulamentar de joc. Cu mingea în brațe, cehul a fugit prin careul mare pentru a găsi un spațiu liber pe unde să strecoare obiectul de joc către jumătatea de adversă de teren, pentru a-și repune colegii de echipă în atac.
Numai că, bravul portar al Petrolului a făcut o schimbare bruscă de direcție, fără să țină cont că ajunge pe direcția de retragere a lui Blănuță, singurul jucător ratat în avancronică, aidoma lui Omrani, din formulele folosite de Giovanni Costantino, respectiv Florin Pârvu. Grăbit și neatent, goal-keeper-ul a trimis balonul, cu putere, în spatele moldoveanului de peste Prut, naturalizat recent, acesta deviind, apoi, direct în plasă, spre imensa satisfacție a taberei oltenilor! La 2-0, FCU își atinsese obiectivul: nu numai că se îndrept certr spre victorie, dar îi luase și locul Petrolului în ierarhie. Totuși, nu trebuie omis că, la 0-1, atunci când șutul lui Jefferson, de la semidistanță, fusese respins în față de Gurău, făcut mare de superficialitatea ploieștenilor în a trata oportunitățile de a marca, Omrani a „reușit” să se facă total de râs. Atacantul a irosit o ocazie uriașă de a egala la 1-1, de la numai câțiva metri, făcându-l și el mare – nu numai Musi sau Dumitriu – pe portarul „Craiovei lui Mititelu”!
Contextul în care s-a jucat ultimul meci oficial din 2023 al Petrolului – grupare ce nu mai câștigase de trei etape, față de FCU 1948 FC care o făcuse de două ori în campionat și o dată, în dauna FCSB, în grupele Cupei României, calificându-se în sferturi, spre deosebire de adversara din Superligă de marți, a fost unul special. Și nu mă refer aici la cele cinci absențe din efectiv de la meciul din Bănie, ci la cu totul altceva. Încă dinaintea Primvs Derby, la modul oficial, se începuse a se face declarații cu privire la dorința de a se vinde câțiva jucători, dându-se chiar și nume, Țicu, Huja sau Doua, alte surse vorbind și de Zima sau Jair, cu toții urmând a fi monitorizați și a li se face, pesemne, oferte în mercato de iarnă. Nota bene, pe fondul unor prestații modeste și a absențelor tot mai multe, jucători accidentați sau suspendați, în loc să se motiveze o echipă aflată clar în cădere de formă și, implicit, de locuri în clasament, se discuta abitir de despărțiri. Ba chiar, se avansau și sume sub care niciunul nominalizat mai sus să fie vândut; o jumătate de milion de euro, mai precis. OK, nu sunt bani la club, se știe, și trebuie vânduți dintre actualii echipieri! Dar, ce se va face cu trupa lui Pârvu? Dacă așa, cu „vandabilii”, tot pică, pică în ierarhie, și numai dacă pleacă doi-trei titulari va mai putea, oare, urca?!? A se pomeni de noi achiziții competitive ar fi chiar hilar, fără bani. Pecale de consecință, mi se pare bizară strategia, vezi și consecințele de rigoare imediate: un meci care putea fi câștigat, după ocaziile avute, a fost pierdut pe fondul unor greșeli imense, una de marcaj – cine o fi fost desemnat să-l aibă în grijă pe căpitanul oltenilor, lăsat complet liber la centrarea de senzație a lui Mascarenhas, pe poziție viitoare? – și, respectiv, o gafă de începător. Desigur, s-au iscat discuții post-factum, de ce măcar din camera VAR golul lui Blănuță nu a fost anulat, așa cum se întâmplase într-o fază similară cu Victor Pițurcă în prim-plan, la Istanbul, în meciul Stelei cu Galatasaray, de-acum 34 de ani. Nu-mi amintesc faza de atunci, dar poate că Zima l-a „căutat” pe moldoveanul de peste Prut, ci nu fostul selecționer pe portarul Galatei. Una peste alta, totuși, un gol la limita regulamentului, așa aș zice.
Ulterior unui final loc 2 (8 la general) în play-out-ul ediției 2022-2023 a Ligii 1, poziția parțială a X-a, ce se poate schimba în a XI-a la finele lui 2023, nu mai este la fel de onorantă, ci dimpotrivă. Însă, nu cred deloc că Petrolul, din punct de vedere sportiv, va avea probleme, anul viitor, de a se menține în primul eșalon. Cel puțin două echipe sunt mai slabe clar, ultimele actuale din ierarhie mai exact, și nici cele din prezent de pe poziții de baraj nu par superioare celei a „lupilor”. Dar, chiar și într-un baraj, la o adică, băieții lui Florin Pârvu tot s-ar descurca, dat fiind nivelul și mai scăzut al Ligii a II-a, din care se va alege viitoarea oponentă. Singura problemă, majoră, rămâne obținerea licenței pentru ediția 2024-2025, fără de care FC Petrolul s-ar întoarce, după numai doi ani, acolo de unde a venit. Evident, dacă vor mai fi bani de combătut acolo. Deoarece, banii sunt totul și, deocamdată, par a nu prea fi! Și se apropie și scadența împrumutului făcut de Marian Copilu.
Poate însă, de ce nu?, declarațiile intense privind vânzările în iarna aceasta or fi semnale pentru împrumutător că se va găsi suma necesară restituirii datoriei față de domnia sa. Dar, se mai pune întrebarea și dacă se vor putea vinde pe câte 500.000 de euro jucători care clachează de maniera meciului din Cetatea Băniei? Florin Pârvu anunța, după meci, schimbări, în special în apărare, iar Adrian Mititelu îl combătea că tehnicianul ploieștean a declarat, tot atunci, că echipa lui a controlat partida. Mititelu a apreciat că Petrolul a avut ocazii, dar numai atât. După datele statistice îi trebuie dată dreptate lui Mititelu. Altfel, clubul găzarilor, cel puțin acum, se cam îndepărtează de promisiunea, nu spun obligația, făcută în proiectul înaintat de conducere la Consiliul Județean Prahova, grație căruia, odată aprobat, s-a oferit o anumită „gură de oxigen”, în perspectiva calificării în cupele europene. Dacă antrenorul tot clamează că nu are obiectiv calificarea în play-off, ci locurile 7-9, de unde este cam greu de ajuns în Europa, să fim corecți, se poate afirma cert că Petrolul va încheia anul sub ținta autoimpusă, ce să mai…
Foto: www.gsp.ro și www.fcpetrolul.ro