Ziua Pompierilor – ziua porților deschise la ISU Prahova (13 septembrie)

Daniel Dimache -

Ziua Pompierilor – ziua porților deschise la ISU Prahova (13 septembrie)

În data de 13 septembrie se împlinesc 173 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848.
Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor concetăţenilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor.

Diversitatea şi complexitatea misiunilor desfăşurate de pompierii militari reclamă pe lângă pregătirea temeinică și permanentă, “curaj și devotament”, atribute regăsibile în deviza acestei arme și în rezultatele muncii reprezentanților ei, materializate în vieţi şi bunuri salvate.

Ziua Pompierilor va debuta luni, 13 septembrie, la sediul instituției, la ora 12:00, cu o şedinţă festivă în care vor fi înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, trei ofițeri și șase subofițeri care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor specifice, pregătire profesională și comportament deosebit.

Tot luni, între orele 13:00 – 16:00, cu ocazia aniversării a 173 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează, la sediul din strada Rudului, nr. 96, din municipiul Ploieşti, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, puncte de informare preventivă, ateliere de prim ajutor și pirotehnice, precum şi exerciţii demonstrative.

Cu această ocazie declarăm ziua de luni, 13 septembrie – ZIUA POMPIERILOR din România, drept „Ziua porţilor deschise” (între orele 13:00-16:00) la toate subunităţile de intervenţie vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă din dotarea pompierilor prahoveni şi să vizioneze exerciţiile demonstrative organizate.

*
La împlinirea a 173 de ani de la glorioasa luptă din Dealul Spirii, sărbătorim luni, 13 Septembrie – “Ziua Pompierilor din România”, cu un viu sentiment de preţuire faţă de trecut şi cu un puternic simţ de răspundere faţă de prezentul şi viitorul semenilor, eforturile muncii noastre concretizându-se şi conducând spre un ţel nobil: salvarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor acestora şi a patrimoniului naţional în situaţii de urgenţă.    

(ISU Prahova)