Ziua porţilor deschise la Castrul roman de la Mălăieşti

Redactia -

Ziua porţilor deschise la Castrul roman de la Mălăieşti

Consiliul Județean Prahova, Ministerul Culturii, Primăria comunei Dumbrăvești, Antiquitas, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, anunță organizarea Zilei Porților Deschise a sitului arheologic ‘Castrul și băile romane Mălăiești’, ediția a doua, în data de 30 august 2014, cu începere de la ora 10.00.

Cu acest prilej vor fi prezentate și principalele descoperiri arheologice din băile romane (balnea), a căror cercetare care va fi finalizată în cursul acestui an. Prezentarea rezultatelor obținute de cercetarea interdisciplinară a vestigiilor va fi dublată de cea a aplicațiilor de proiecte de finanțare care au în vedere valorificarea acestor vestigii în beneficiul public, ca vector de dezvoltare durabilă.

Ziua Porților Deschise va constitui un nou prilej de întâlnire și discuții în care să se regăsească deopotrivă comunitatea locală, autoritățile publice, comunitatea științifică și vizitatorii de toate vârstele.

De-a lungul întregii zile vor fi realizate ghidaje în castrul și băile romane, vor fi prezentate modalitățile de înregistrare a datelor: măsurători cu stația totală, desen arheologic, GPR, prelevarea și înregistrarea artefactelor. Vor fi vizualizate diferite modele 3D ale obiectivelor cercetate, precum și ale unor situri similare.

De asemenea, vor fi realizate activități de divertisment: jocuri romane pentru copii, concursuri cu premii.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE2000 va prezenta metode și mijloace moderne de cercetare in situ pentru arheologie. Participarea se datorează proiectului POSCCE ‘Infrastructura Multisite pentru Creșterea Capacității de Cercetare și Inovare în Domeniul Optoelectronicii și Instrumentației Analitice’ INOVA-OPTIMA, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare ‘Investiții pentru viitorul dumneavoastră’.

foto: Facebook