Ziua porţilor deschise la rezervaţia arheologică de la Târgşorul Vechi

Mihai Ciobanu -

Ziua porţilor deschise la rezervaţia arheologică de la Târgşorul Vechi

Luni, 27 iulie 2015, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, judeţul Prahova pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Colaborarea de peste 50 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantităţi uriaşe de informaţii şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secolul al XIX-lea.

Manifestarea se adresează comunităţii locale, autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, comunităţii ştiinţifice, fiind o modalitate de popularizare şi punere în valoare a unui patrimoniu istoric şi arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie (târgul medieval al Târgşorului a împlinit în anul 2013, 600 de ani de atestare documentară) de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunităţii să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generaţii au scos la iveală şi au redat contemporaneităţii numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuţie la redescoperirea trecutului.

La crearea unei identităţi bine definite contribuie deopotrivă locurile cât şi oamenii. Identitatea este o problemă de interdependenţă dintre aceşti doi factori. O identitate se eonstruieşte greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conştientizată şi promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autorităţile locale alături de comunitatea cercetătorilor pentru a proteja şi promova monumentele istorice, care constituie o bogăţie a acestor locuri.

Programul începe la ora 11.00, se deschide prin prezentarea expoziţiei fotodocumentare care oferă informaţii cu privire la istoricul cercetărilor şi monumentele arheologice identificate şi cercetate la Târgşoru Vechi. A doua parte a evenimentului va consta într-o vizită ghidată pe şantierul arheologic şi prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare. Copiii prezenţi pot participa la proiectul educativ „Arheologia pentru copii” (în limita locurilor disponibile), proiect menit a atrage tânăra generaţie către înţelegerea trecutului.