22 aprilie – Ziua Pământului

Redactia -

22 aprilie – Ziua Pământului

În fiecare an, pe 22 aprilie, se sărbătoreşte ZIUA PAMANTULUI, ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Anul acesta, tematica zilei face referire la sporirea suprafeţei verzi a planetei : “COPACI PENTRU PAMANT; HAIDETI SA PLANTAM!”

Copacii au un rol important în păstrarea echilibrului din natură, in combaterea schimbărilor climatice şi in menţinerea aerului curat. In contextul tematicii anuale a Zilei Pamantului si a Lunii Padurii (desfasurata in intervalul 15 martie-15 aprilie), elevii din scolile participante la proiectul-concurs de educatie ecologica GANDESTE VERDE, GANDESTE CURAT!, initiat de Agentia pentru Protectia Mediului Prahova si aflat la a VIII-a editie, au plantat, pe raza judetului Prahova,  1439 copaci. De asemenea, si sapte angajati ai APM Prahova au participat la o astfel de actiune, in zona Habud, unde au plantat 30 de puieti de plop canadian; materialul saditor a fost furnizat de Ocolul Silvic Ploiesti.

Miscarea de protejare a naturii s-a născut în SUA, într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care  un accident nuclear în Carolina de Sud, la centrala nucleară din Savannah River. În 1970, în urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson, s-a ajuns la concluzia că e cazul să se facă ceva pentru a se atrage atenţia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului înconjurător. Senatorul a dorit sa marcheze aceasta zi, la un an de la deversarea de petrol din Santa Barbara, cel mai mare accident de acest gen de până atunci; scopul acestei zile era să atragă atenţia clasei politice asupra protecţiei mediului. 

În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, acest lucru constituind şi dorinţa tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

 Ziua Pământului este menită să inspire publicul în direcţia unei mai bune îngrijiri a mediului şi să-l înveţe să fie mândru de patrimoniul natural. Ziua Pământului a fost folosită iniţial ca o zi de informare, pentru o mai bună educare a publicului cu privire la impactul oamenilor asupra mediului. De atunci, mesajul de bază al acestei zile a rămas acelaşi, dar a fost dus la un alt nivel, devenid o sărbătoare internaţională.