Care este situația Simonei Halep și cum va încheia anul

Daniel Dimache -

Care este situația Simonei Halep și cum va încheia anul

 

Suspendată provizoriu din tenis după ce a fost depistată pozitiv la un test antidoping, Simona Halep va încheia anul 2022 pe locul 10 în clasamentul WTA, indiferent de rezultate tenis astăzi.

Pe primul loc în topul jucătoarelor profesioniste este poloneza Iga Swiatek, urmată de tunisianca Ons Jabeur și de americanca Jessica Pegula. Iată cum arată Top 10 WTA:

 1. Iga Swiatek
 2. Ons Jabeur
 3. Jessica Pegula
 4. Caroline Garcia
 5. Aryna Sabalenka
 6. Maria Sakkari
 7. Coco Gauff
 8. Daria Kasatkina
 9. Veronika Kudermetova
 10. Simona Halep

Românca este jucătoarea cu cel mai bun procentaj al punctelor câștigate la retur (49,8%). Halep a depășit-o chiar pe Iga Swiatek, fiind pe primul loc la acest capitol pentru al doilea an consecutiv:

 1. Simona Halep 49.8%
 2. Iga Swiatek 49.6%
 3. Daria Kasatkina 48.5%
 4. Sara Sorribes Tormo 48.0%
 5. Anastasia Potapova 47.3%

Simona Halep ar fi trebuit să participe la World Tennis League, turneu demonstrativ care va avea loc între 19 și 24 decembrie la Dubai. Ea nu mai figurează, însă, printre sportivii care se vor înfrunta pe „Coca-Cola Arena”, potrivit programului anunțat de organizatori la începutul lunii noiembrie.

Mai mult, WTA a anunțat nominalizările pentru anul 2022, iar Simona Halep nu a mai fost inclusă în niciuna dintre anchetele forului mondial. Pentru titlul de „Jucătoarea anului” se luptă: Caroline Garcia (Franța), Coco Gauff (SUA), Ons Jabeur (Tunisia), Jessica Pegula (SUA), Elena Rybakina (Kazahstan) și Iga Swiatek (Polonia).

Șeful WTA nu îi pune la îndoială integritatea

În cea mai mare parte, lumea tenisului este alături de Simona Halep. Oficialii sunt convinși că românca nu s-a dopat intenționat, printre cei care cred în onestitatea sportivei numărându-se și Steve Simon, șeful WTA.

„Cred că ea nu a făcut ceva intenționat aici. Acestea fiind spuse, cred cu tărie în programul nostru antidoping și cred că este unul bun, iar jucătoarele noastre îl susțin la rândul lor. Și dacă o întrebați pe Simona, îl susține și ea.

Sunt foarte încrezător că, pe măsură ce trecem prin proces, adevărul va ieși la iveală și ne vom ocupa de el în consecință. Dar am multă simpatie pentru Simona și nu i-aș pune niciodată la îndoială integritatea”, a spus Simon.

Ipoteza că Simona Halep a luat fără știrea ei substanța interzisă este susținută și de reprezentanții Agenției de Integritate a Tenisului, care iau în calcul posibilitatea ca românca să fi mâncat carne contaminată în timpul US Open: „Contaminarea cărnii este rară, dar se întâmplă. Pentru turneele organizate în America de Sud și Centrală, îi sfătuim pe jucători să încerce să găsească alte surse de proteine. Dar dacă mănâncă carne, să consume același tip de preparat ca și alți jucători și să păstreze chitanțele și să facă fotografii cu sortimentul respectiv”.

La rândul său, jurnalistul specializat pe tenis Jannik Schneider a considerat că „Simona este o profesionistă și trebuie să verifice ce medicamente ia. Dar, dacă te uiți la cazurile trecute, Halep are șanse să scape. Între 2013 și 2019, 156 de tenismeni au fost testați pozitiv, dar doar 34 la sută au fost sancționați. Uneori, alte persoane decid pentru ei sau sportivii sunt împinși în direcția asta”.

Un mesaj foarte frumos de susținere a venit din partea lui Ashleigh Barty, care a declarat că Simona este una dintre cele mai cinstite persoane pe care le-a cunoscut. Într-una dintre rarele postări făcute pe rețelele de socializare în această perioadă, Halep a lăsat să se întrevadă o rază de optimism: „Pacea începe cu un zâmbet. Maica Tereza”.

Detalii de ultimă oră

Presa sportivă a scris despre apariția unor detalii de ultimă oră despre scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep: sportiva nu își administra și nu mânca nimic fără acordul nutriționistului Glenn Kearney, un expert în alimentație și dietetică, cu care colaborează de pe timpul în care antrenor îi era Darren Cahill. Neozeelandezul a fost numit manager de cercetare al High Performance Sport New Zealand chiar după ce Simona Halep a fost acuzată că s-a dopat cu Roxadustat, la US Open.