După trei săptămâni de negocieri intense, președintele executiv al ACS Petrolul ’52, Costel Lazăr, a dat lovitura: Seto Takayuki se întoarce „la locul faptei”! Primul japonez din fotbalul autohton a debutat în România pe vechiul „Ilie Oană”, la CSM FC Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

După trei săptămâni de negocieri intense, președintele executiv al ACS Petrolul ’52, Costel Lazăr, a dat lovitura: Seto Takayuki se întoarce „la locul faptei”! Primul japonez din fotbalul autohton a debutat în România pe vechiul „Ilie Oană”, la CSM FC Ploiești!

Dacă nu a mai putut să fie Sota Mino, care se pare că ar fi ales FC Hermannstadt Sibiu, atunci va fi, la ACS Petrolul ’52, Seto Takayuki, primul japonez din fotbalul românesc, care a debutat pe fostul stadion Ilie Oană, la divizionara C de-atunci CSM FC Ploiești, în ediția 2007-2008! Demarând discuțiile cu Seto în urmă cu trei săptămâni, acesta fiind acasă, în Japonia, în vacanță, împreună cu soția sa și cei doi copii ai lor, președintele executiv al „lupilor” Costel Lazăr (foto jos) a intensificat negocierile și a obținut acceptul mult așteptat. Drept urmare, Takayuki – care a terminat angajamentul cu Astra Giurgiu, fiind astfel liber de contract, și a ispășit, totodată, și întreaga perioadă de suspendare dictată de ANAD, pentru un mai degrabă presupus dopaj – a anunțat că va sosi săptămâna viitoare la Ploiești, pentru a-și pune apostila pe un act oficial cu actuala divizionară secundă ACS Petrolul ’52.

Astfel, Lazăr reușește să aducă la clubul găzarilor un al doilea fotbalist de prim eșalon, după un alt mijlocaș central, moldoveanul de peste Prut Eugeniu Cebotaru. Drept urmare, avându-l în lot și pe Silviu Pană, un alt mijlocaș central cu experiență, se poate afirma, fără teama de a greși, că Petrolul ’52 va dispune de cei mai buni mijlocași centrali din campionatul ligii secunde, cu avantajul că toți trei se descurcă foarte bine și în ofensivă, fiind marcatori, nu o dată, în primul eșalon. Iar Pană a fost și autorul celui mai frumos gol din campionatul trecut al eșalonului secund, cel de pe „Cluj Arena”, din  meciul cu Universitatea! Deși nici Cebotaru, nici Seto nu mai sunt la prima tinerețe, ci dimpotrivă, și numai palmaresul lor – internațional al Republicii Moldova cu destule selecții, respectiv campion al Ligii 1 (ediția 2015-2016), al Cupei României (2013-2014), Supercupei (2014) și locul 1 în Liga a III-a (2007-2008, cu CSM FC Ploiești) – înseamnă un reper suficient pentru a aprecia cele două achiziții la adevărata lor valoare.

De subliniat că Seto Takayuki a evoluat și în Turcia, în SuperLig, la Osmanlispor, o echipă cu prezențe în Europa League, care îl cumpărase de la Astra, al cărei căpitan fusese! Un alt semn, în ceea ce privește valoarea asiaticului. Insistent până la capăt, șeful Executivului ploieștenilor a reușit să îl facă pe nipon să… uite de celelalte oferte pe care le avea, acum, din primele eșaloane din Coreea de Sud și din Golf, cu precizarea că în țările arabe „Taka” ar fi avut și statut de comunitar, nefiind afectat astfel de numărul limită impus acolo extracomunitarilor!

Foto: www.liga2.ro, www.telekomsport.ro și www.ploiestitv.ro