De ce le mulțumesc austriecilor

Daniel Dimache -

 

Da! Refuzul Austriei privind intrarea României în Schengen cred că era cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla, nouă, ca popor care stăm cocoșați de prea multă vreme. Da, vom mai sta la cozi în aeroport pe intrarea de lumea a treia și vom pierde timpul cu autoturismele la graniță, economia va gâfâi de lentoarea transporturilor în continuare. Atunci, de ce să le mulțumesc austriecilor?
Pentru că am reînvățat, ca nație, să ne revoltăm. Împotriva străinilor ce ne calcă în picioare, dar și a politrucilor noștri care ne îndeamnă să tăcem cu resemnare la nedreptățile pe care ni le fac alții și la batjocura lor, și să-i acceptăm ca stăpâni, ca pe vremea iobăgirii ardelene.
Le mulțumesc pentru că românii realizează cu ingenuitate că puterea nu e a politrucilor, ci e în mâna noastră, a poporului, iar lor, le-o dăm doar temporar, ca să ne reprezinte interesele. Iar dacă n-o fac, așa cum le e în obicei, noi singuri putem să protestăm, să punem embargou pe bănci, pe carburanți, pe pădurile noastre, pe toate ce ne simțim jefuiți și pentru care prea mult am tăcut, am înghițit, am plecat capetele cu căciulile în mâini. Ne e la îndemână să ne lepădăm singuri de turismul austriecilor, de sucurile lor și să-i lăsăm să-și mestece liniștiți trufia de imperiu, din care au cam uitat cum s-a ales praful.
Le mulțumesc austriecilor pentru că am început să căutăm – niciodată nu e prea târziu – gunoiul ascuns sub preș și tolerat, cum ar fi corupția și furăciunile din privatizări. Să ne regăsim curajul de a spune răspicat cum au vândut unii de-ai noștri viitorul nației odată cu cedarea pe doi bani a petrolului, a băncilor, a pădurilor seculare.
Le mulțumesc că am ne-au făcut a pricepe, că pe noi, românii, nu prea ne iubesc europenii dragi aliați, așa cum pretind, fiind greu de crezut că membru klein poate decide și impune, fără blagoslovirea altora, regulile în Uniune.
Le mai mulțumesc pentru că noi, jurnaliștii am început să înțelegem unde ne duc contractele de publicitate cu clauze care să ne închidă gura. Și cât ne costă!

Swisso
Swisso