O mare victorie, odată! Acum, un posibil… cvasi-eșec?

Dragos Trestioreanu -

În anul 2012, atunci când FSLI Petrom și ceilalați trei acționari, Liviu Luca, Florin Bercea și Eduard Alexandru, au cedat Primăriei Ploiești, contra cost, SC FC Petrolul, s-a apreciat drept o mare victorie acest fapt. Iar asta deoarece a apărut astfel certitudinea că nu vor mai exista cazuri de genul „mutat echipa pe la Mogoșoaia sau Moreni și nici prezență parcă sine die în eșalonul secund”. Da, așa părea atunci, a se fi rezolvat o mare problemă. Semnându-se un contract, cu clauze clare, între municipalitate și SC JIF SRL, societate comercială controlată de Daniel Capră, a fost eliminat, ulterior, riscul unui… déja-vu, în momentul falimentului SC FC Petrolul, mărcile „F.C. PETROLUL PLOIEŞTI, F.C. PETROLUL PLOIEŞTI 1924, FOTBAL CLUB PETROLUL, PETROLUL PLOIEŞTI, PETROLUL 52 şi PETROLUL 95” revenind la primărie. Într-adevăr, chiar părea un mare succes, și la debutul verii anului trecut. Numai că, spre sfârșitul aceleia au apărut necazurile!

AS Petrolul ’52 Ploiești, fondată cu mai mulți în urmă de către fostele glorii ale clubului găzarilor, cu Mircea Dridea în frunte, reținută – ca denumire – la OSIM de FSLI Petrom și acționarii de-atunci de la SC FC Petrolul, s-a înscris în campionatul Ligii a IV-a. Recunoscută drept urmașă a defunctei SC FC Petrolul și continuatoare a istoriei de peste 90 a clubului găzarilor, Petrolul ’52 a solicitat primirea mărcilor aflate în posesia municipalității. Și astfel s-a dat drumul la un serial cu episoade nenumărate, întinse pe nu mai puțin de 10 luni. Și încă nu s-a scris, practic, THE END!

S-a invocat legea, s-au mai invocat diverse alte motive, cert este că s-a ajuns ca – devenită, între timp, prin primirea CIS-ului de la MTS, ACS Petrolul ’52 – în iunie 2017 mărcile să rămână încă tot într-un sertar, la primărie! Chiar și dacă Petrolul ’52, campioana județului Prahova, este în pericol de a se înscrie la barajul de promovare pentru promovarea în Liga a III-a – drept câștigat pe teren, după 30 de etape cu rezultate foarte bune – fără a avea mărcile. În urma unei solicitări exprese recente a USP, s-au acceptat discuții între primărie și reprezentanții acesteia și cei ai ACS Petrolul ’52. Iar, apoi, să te ții de ședințe de îndată ale Consiliului Local Ploiești, programate chiar și în zile de sărbătoare! Abia astăzi, marți, 6 iunie 2017, într-o astfel de ședință, s-a luat o decizie care, la prima vedere, pare a conduce spre un final mult dorit și așteptat.

Am scris pare, pentru că trebuie totuși nuanțat. Pe „repede înainte”, s-a luat decizia organizării unei licitații publice cu strigare, la care – nota bene – în caietul de sarcini s-a specificat că pot participa doar entități ce posedă CIS de la MTS și au și activitate sportivă, eliminându-se astfel riscul de a se înscrie, să zicem, persoane fizice fără vreo legătură cu fenomenul, dar cu banii de cheltuit. Peste doar 10 zile de la apariția anunțului licitației se va desfășura și aceasta, plecându-se de la un preț de pornire – plus alte taxe și cheltuieli – fixat după ultima evaluare a mărcilor mai sus-menționate. Dacă nu se va depăși prețul de pornire ș.c.l., pentru un contract întins pe patru ani, așa cum cere muncipalitatea, câștigătorul va achita în jur de un miliard de lei vechi. Bani care – însemnând cam 10 contracte de fotbaliști de la echipe de Liga 1, din play-out! – vor fi fi scăzuți, cu siguranță, din bugetul asigurat de către viitorul finanțator al Petrolului ’52, compania de servicii de mediu Veolia România, pentru ediția de campionat 2017-2018. Evident dacă clubul fostelor glorii vor și câștiga licitația. Unii și-or fi zis că-i bine și așa. Asta însă, cred eu, fără să ia deloc în calcul participarea la licitație a unui eventual concurent al echipei favorite lor. Sau culcându-se o ureche că nu are cum să vină vreun contracandidat.

Teoretic, orice club de fotbal de la Liga a III-a în sus se poate înscrie la viitoarea licitație fixată pe 16 iunie. Oricare club de fotbal, chiar de Liga a III-a, își poate permite să plătească 500 de lei pentru achiziționarea caietului de sarcini. Tot teoretic, având pe cineva potent și/sau interesat în spate, poate să fie prezent la licitație. Ar fi un fel de… iepure, care ar putea să ducă însă licitația atât de sus, încât în jur de 30.000 de euro, prețul de pornire etc., să pară un… mizilic. Conștient că ACS Petrolul ’52 va merge până la capăt pentru adjudecarea mărcilor, „iepurelui interesat” îi va rămâne, ca perdant, și varianta contestației, având acest drept. Și astfel, termenul de înscriere sub mărcile mai sus-menționate în Liga a III-a a ACS Petrolul ’52 să ajungă să fie compromis!

Nu caut vreun nod în papură și nici nu-mi doresc să devină realitate – Doamne, ferește! – scenariul de mai sus. Vreau numai să atarg atenția că se poate ajunge, teoretic, și la un astfel de episod. Situație în care, dacă teoreticul ar deveni și practic, marea victorie din 2012 s-ar transforma – vai! – într-un nedorit de către fanii culorilor galben-albastre cvasi-eșec. Asta este ceea ce mă tem foarte mult! Am scris cvasi-eșec, deoarece nu se pierde dreptul participării la baraj, ACS Petrolul 52 având CIS-ul de la MTS, însă va dispărea denumirea sub care s-a jucat în Liga a IV-a, neprimindu-se mărcile de la primărie, în timp util.

P.S. Off the records, anunțul de azi făcut de Vivi Răchită, pe www.republikanews.ro, că nu va participa la licitație, ci își va înființa propria academie de fotbal și va încerca să prindă și un loc de Liga a III-a, chiar mă bucură. Asta pentru a nu se mai crede, eventual, că aș avea ceva personal contra lui. Dimpotrivă, îmi place concurența, fiindcă – atunci când este corectă – conduce numai la progres.