Fericire cu mai puțin: Cum redefinește generația modernă succesul
Redactia -

Ce înseamnă succesul? Pentru unii oameni, succesul înseamnă bani mulți și o viață lipsită de griji. Pentru alții, succesul înseamnă libertatea de a face ce doresc în fiecare zi. Oamenii sunt diferiți, așa că și definiția succesului nu este aceeași. Când întrebi un om de rând, succesul înseamnă o viață fără grija zilei de mâine. Pentru un milionar, succesul poate însemna să devină miliardar.
Un concept apărut în ultimii ani este „fericirea cu mai puțin”. Dacă pentru unii oameni succesul este sinonim cu lucrurile materiale și cu statutul social, pentru alții definiția este diferită. Tinerele generații pun mult mai puțin accent pe bunurile financiare și accentuează o viață cât mai simplă. Tot mai mulți tineri încep să adopte un stil de viață minimalist.
Un exemplu în acest sens este creatorul de conținut Reuben Schmitz. Acesta a început un canal de YouTube de la zero, cu o misiune care scoate în evidență și tema acestui articol. Alături de un prieten, el a călătorit pe toate cele 7 continente fără să aibă vreun ban. Conținutul său a avut o priză uriașă la public și a avut clipuri cu peste 1 milion de vizualizări, ceea ce, pentru un canal început de la zero, este impresionant.
Numărul mare de vizualizări arată că tot mai mulți oameni se regăsesc într-un stil de viață simplist. În special tinerii, pentru care conceptul de minimalism presupune renunțarea la obiectele și activitățile care nu aduc valoare adevărată vieții. Ei aleg să se concentreze doar pe ce contează cu adevărat: relațiile cu cei dragi, sănătatea, dezvoltarea personală și experiențele. Fericirea nu este generată de ceea ce ai, ci de ceea ce trăiești.
Căutarea sensului vieții
Pentru unii oameni, sensul vieții este să îți faci o familie, să ai casa ta și un job stabil. Tinerii din noua generație încearcă mai mult de atât. Vor o viață care să aibă sens, iar succesul este măsurat astfel. Ca un exemplu concret, unii tineri aleg cariere care nu pun neapărat accent pe partea materială, ci pe cât de mult le place acel loc de muncă. În detrimentul unui salariu mai mare, ei aleg să facă ceea ce le place și ce îi motivează.
Alegerea este în completă opoziție cu modelul tradițional, care sugerează că succesul profesional înseamnă o poziție de conducere și un salariu mare. Pe de altă parte, acestea vin și cu sacrificii. Tinerii, în schimb, preferă să aibă mai mult timp pentru ei, pentru a găsi sensul vieții.
Accent pe experiențe și pe distracție
Tinerii pun accent pe timpul petrecut alături de cei dragi și pe distracție. În ultimii ani, programe de genul Erasmus au câștigat tot mai multă popularitate la nivel continental. Mulți tineri din țara noastră au plecat prin Erasmus din dorința de a obține noi experiențe și a descoperi noi culturi.
În același timp, distracția este ceva pe placul tinerilor. Printre cele mai întâlnite pasiuni ale tinerilor sunt festivalurile, călătoriile și serile în cluburi. Alte hobby-uri moderne sunt filmele și serialele de pe platformele de live streaming și jocurile de casino online. Acestea din urmă se încadrează și în conceptul „fericire cu mai puțin”. Asta deoarece operatorii de pe Internet oferă multe bonusuri fără depunere și au mize mai mici decât cele din cazinourile terestre.
În ce privește festivalurile, putem vedea un interes tot mai ridicat din partea tinerilor. Untold este festivalul care atrage cei mai mulți vizitatori din țara noastră, iar evenimente de succes sunt și Electric Castle, Neversea, SAGA și Beach, Please! Așadar, vedem o schimbare de optică din partea tinerilor, care aleg noi modalități de a descoperi fericirea, în locul mijloacelor tradiționale, care pun accent în mod deosebit pe bunurile materiale și nu neapărat pe experiențe.
Sursa foto canva.com