În „fotbalul mic” din Prahova nu se poate termina vreodată cu scandalurile și bătăile?!? A trecut și Petrolul pe acolo și tot nu a învățat nimeni nimic?!?

Dragos Trestioreanu -

În „fotbalul mic” din Prahova nu se poate termina vreodată cu scandalurile și bătăile?!? A trecut și Petrolul pe acolo și tot nu a învățat nimeni nimic?!?

În urmă cu doi ani și jumătate, un nou Petrolul, AS Petrolul 52, așa cum se numea la început, asociație fondată de către fostele glorii ale clubului găzarilor, a fost înscris în campionatul Ligii A Prahova și a creat apoi o emulație extraordinară în eșalonul județean cu numărul unu, Liga A Prahova. Nu s-a mai auzit de scandaluri, de bătăi pe la meciuri, care altfel erau la ordinea zilei. Poate că noua echipă fanion impunea atunci respect și era un bun exemplu pentru celelalte competitoare și chiar și pentru mare parte dintre susținătorii morali ai acestora.

A trecut timpul, și Petrolul – așa cum și-au dorit-o, de altfel, fanii pătimași ai săi – a urcat până la Liga a II-a, fiind acum una dintre protagonistele luptei pentru accederea pe prima scenă fotbalistică a țării. Odată plecată, vorba vine, de fapt promovată, în Liga a III-a, Petrolul a și devenit… amintire pentru combatantele din „fotbalul mic”, revenindu-se astfel la vechile obiceiuri, cu precădere la ligile C și B. Adică, iar scandaluri și chiar și violențe, nu numai verbale, ci și corporale! Despre un astfel de episod urât am aflat recent, de pe o rețea de socializare, în urma postării de pagina unei echipe din Seria Sud a Ligii B Prahova, AS Tufeni (vezi facsimilul de mai jos).

AS Tufeni este urmașa echipei AS Tufeni Băicoi, prima dintre trupele din ediția de campionat 2016-2017 a Ligii A Prahova care a venit pe arena Ilie Oană, pentru a oferi replica Petrolului ’52, și nu s-a făcut deloc de râs, atunci, în fața mai valoroasei gazde. Din nefericire, din cauza penuriei de fonduri financiare, gruparea condusă de Dan Enescu și Giani Chiotoroiu (foto de la promovarea în Liga B; primul din dreapta, pe rândul sus) a trebuit să declare forfait întrecerilor! S-a reactivat ulterior și combate acum sub conducerea unuia dintre cei mai pricepuți și civilizați oameni de fotbal din județ, mai sus-amintitul Giani Chiotoroiu. Ei bine, așa cum o dovedește și un comentariu de la postarea de pe Facebook a AS Tufeni, la meciurile de pe teren propriu președintele echipei cere ca suporterii locali să aibă o manifestare decentă, de fair play, neținând cont de tratamentul suportat prin alte porți. Ca de exemplu, așa cum a fost primită Tufeniul la derbiul etapei din week-end-ul trecut a Ligii B Prahova, pe arena celor de la AS Prahova Nedelea (foto jos), o echipă aflată, înainte de meci, cu o lungime în fața celei oaspete.

Potrivit descrierii de pe binecunoscuta rețea de socializare, la Nedelea a fost… Kosovo pentru trupa de la Tufeni, care a pierdut cu scorul de 2-1, nedelenii fiind acum pe poziția a doua și atacând promovarea în Superliga B. Acolo unde, apriori, un neutru amator de fotbal s-ar putea gândi că ar exista o competiție respectată de toate formațiile și de suporterii lor! Și respectabilă, bineînțeles. S-ar părea însă că, deși președintele AJF Prahova, Silviu Crângașu, ar fi respectat de competitoare, ceva tot îi face pe unii oficiali ai grupărilor din subordinea-i, dar și pe spectatori, unii mai turbulenți decât alții, să nu mai aibă teamă de nimeni și nimic.

Dacă la o echipă de pe podium se poate întâmpla așa ceva, nici nu vreau să-mi închipui ce poate fi pe la retrogradare. Chiar nu o fi venit momentul să se taie în „carne vie”, pentru a se termina, odată pentru totdeauna, cu astfel de fapte reprobabile, ce pot escalada până la nici nu vreau să mă gândesc la ce anume exact. Domnule Silviu Crângașu, acum chiar trebuie să scoateți… „biciul”! Haideți să vă vedem ce putere aveți, fiindcă știu că o aveți! Numai voință să fie!

Foto: Facebook, www.ajfprahova.ro și www.evs.ro