Tidal Wave. 80 de ani de la „valul nimicitor” – expoziţie la Ploieşti

Redactia -

Tidal Wave. 80 de ani de la „valul nimicitor” – expoziţie la Ploieşti
Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, în parteneriat cu domnii Constantin Radu, Marius Simion și Mladin Bogdan-Dumitru, colecționari și membri ai grupului de inițiativă cu specific istorico-documentar, anunță deschiderea celei de-a doua ediții a expoziției eveniment „Tidal Wave”, care marchează 80 de ani de la tragicul eveniment al „Valului Nimicitor” din 1 august 1943. Expoziția va fi găzduită la Palatul Culturii – Sala Coloanelor, în perioada 31 iulie – 11 august 2023.
 
Proiectul expozițional aduce în prim-plan, pentru publicul larg, obiecte, documente și fotografii ce au fost legate direct de evenimentele istorice din anul 1943, petrecute în zona petroliferă a județului Prahova. „Tidal Wave”, cunoscută în literatura de specialitate drept „Valul Nimicitor”, a fost o misiune îndrăzneață desfășurată de forțele aeriene americane, care au bombardat centrul petrolier din împrejurimile orașului Ploiești. Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai dificile, costisitoare și tragice misiuni ale armatei americane, soldându-se cu un număr nare de pierderi umane în rândul militarilor americani căzuți la datorie și cu cele mai multe medalii de onoare acordate, stabilind astfel un record în istoria Statelor Unite ale Americii pentru o singură misiune.
 
Expoziția va evidenția și eroismul și priceperea tunarilor, aviatorilor români și germani, care au jucat un rol crucial în hotărârea soartei acestei misiuni istorice. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze cotidianul ploieștenilor și al țăranilor din acele vremuri tulburi, prin intermediul mărturiilor și aspectelor prezentate de supraviețuitori.
 
Evenimentul se va deschide oficial în data de 31 iulie 2023, la ora 12.00, în Sala Coloanelor din Palatul Culturii, oferind ocazia tuturor celor prezenți să se familiarizeze cu această incursiune în istoria tulburătoare a regiunii. În data de 04 august 2023, în aceeași locație, la ora 13.00, vizitatorii sunt invitați să participe la un dialog interactiv cu expozanții, în cadrul căruia se va realiza și o prezentare detaliată a pieselor expuse.
 
Această expoziție reprezintă un omagiu adus memoriei celor care și-au dedicat viața unei cauze de netăgăduit și va servi drept sursă de învățare și reflecție asupra evenimentelor tragice care au marcat istoria județului Prahova.