Zona calamitată din Azuga se află încă sub risc major

Daniel Dimache -

Uita-te la acest video pe YouTube.

Uita-te la acest video pe YouTube.

După calamitatea naturală care s-a petrecut, ieri, la Azuga, unde un munte a alunecat şi s-a prăbuşit peste oraş, pericolul nu a trecut. Când alunecarea de teren a lovit albia pârâului Azuga, apa s-a revărsat pe o zonă locuită din oraş, iar circa 130 de oameni au fost evacuaţi pe timpul nopţii, femeile şi copiii la o pensiune, iar bărbaţii au rămas într-o sală de sport, unde au primit saltele.

În cursul zilei de astăzi, forţe sporite, pompierii ISU Prahova, angajaţi ai Romsilva, Apelor Române, ai administraţiei publice locale, poliţişti, jandarmi au intervenit pentru a evacua apa, a reface cursul pârâului şi a evacua pământul şi copacii căzuţi, însă oamenii nu se pot întoarce încă la casele lor, din cauză că pericolul nu a trecut.

Vă prezentăm o parte din comunicatul de presă remis în această seară de Prefectura Prahova: 

„Sâmbătă dimineață, începând cu ora 7.30, s-a intervenit cu un excavator și un TAF pentru îndepărtarea aluviunilor și eliberarea cursului pârâului Azuga, colmatat pe o distanță de aproximativ 70 de metri. Precizăm că din cauza blocării pârâului, 25 de gospodării, aflate în imediata vecinătate a zonei unde s-a produs alunecarea de teren, au fost parțial inundate și/sau distruse.

În jurul orei 13, echipele de intervenție au reușit să restabilească fluxul pârâului Azuga. Între timp, au fost folosite patru motopompe pentru evacuarea apei din amonte către aval, iar echipele de la instituțiile amintite mai sus au asigurat perimetru și buna desfășurare a acțiunilor derulate în zonă.

În momentul de față, se lucrează pentru stabilizarea terenului și conservarea zonei de locuit, pentru înlăturarea arborilorcăzuți, dar și pentru restabilirea integrală a cursului natural al pârâului Azuga. Totodată, autoritățile locale și județene caută soluții pentru cazarea celor 125 de persoane rămase, temporar, fără locuință.

Menționăm că atât casele, cât și anexele gospodărești ale celor în cauză se află într-o situație de risc major de a fi înghițite de o nouă alunecare de teren.”

INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL PRAHOVA